LEMPEIDEN LÖYLYJEN LÄHDE

– SAVUSAUNA

Savusaunoja sanotaan olevan kahdenlaisia. Niitä, jotka ovat joskus palaneet ja niitä, jotka eivät ole kertaakaan palaneet. Meidän pihapiirissämme on tämä toisenlainen savusauna, joka ei ole vielä kertaakaan palanut.

Savusaunan lempeiden löylyjen lähde on kiireetön lämmittäjä ja hyvät lämmityspuut. Kuuma savu lämmittää saunan jokaisen sopukan. Kun hiillos on hiipunut, häkälöylyt heitetty, luukut suljettu, hetken seestymisen jälkeen on aika ryhtyä nauttimaan. Savusaunomiseen kannattaa varata aikaa.

Savusaunan tummuus, pehmeät löylyt, hiljaisuus. Rauhallinen, lähes primitiivinen tunnelma vie mennessään jonnekin kauas, mitä et ehkä enää muistanutkaan.

Löylylauteille mahtuu kerrallaan tusinan verran nautiskelijoita. Ulkoterassilla voi käydä välillä jäähdyttelemässä. Ison takkatuvan jykevälle pöydälle voi tilata pientä ja isompaakin ruoka- ja juomatarjoilua. Takkatuvasta on yhteys suihkutiloihin. Rakennuksessa on erillinen pieni pukuhuone. Takkatuvassa on anniskeluoikeudet.

Saunanautintojen jälkeen on vain muutaman askeleen matka pitkospuita pitkin ravintola Kivinavettaan ja Haltiakammiin.

“When words become unclear, I shall focus with photographs. When images become inadequate, I shall be content with silence.”
ANSEL ADAMS
“There is only you and your camera. The limitations in your photography are in yourself, for what we see is what we are.”
ERNST HASS
“Black and white are the colors of photography. They symbolize the alternatives of hope and despair to which mankind is subjected.”
ROBERT FRANK