KIVINAVETTA JA HALTIAKAMMI UUSIIN KÄSIIN

Hannukaisessa sijaitsevien tilausravintoloiden, Kivinavetan ja Haltiakammin, isäntä vaihtuu, sillä yritykset omistava Matti Hirvasoja on vuokrannut tilat uudelle yrittäjälle.

38 vuotta keittiössä, mutta 60 vuoden työtunnit. Minun käyttötuntini ovat tulleet täyteen, Matti perustelee ratkaisuaan naurahtaen.

Kun mies vakavoituu, löytyy lisää perusteluja suurelle muutokselle. Tärkein on pitkäaikaisen elämänkumppani Arja Vauhkosen poismeno, eikä viereen suunniteltu kaivoskaan ole lisännyt työn mielekkyyttä.

TUTTUIHIN KÄSIIN

Jatkajan Matti löysi lähipiiristä.

– Uusi mies tarttuu kauhan varteen, eli ruotsiksi Nyman, Matti esittelee jatkajan, Rainer Nymanin.

Nimestään huolimatta Rainer ei ole Kivinavetan ja Haltiakammin asiakkaille uusi tuttavuus.

– Rainer on ollut täällä 12 talvena töissä, ja hän tuntee asiakkaat. Olemme tehneet siirtymistä jo pari vuotta, ja minä olen vain seuraillut taustalla, Matti Hirvasoja paljastaa.

– Katsoin vuonna 2004 Molin sivuja ja näin siellä Arjan ja Matin työpaikan. Lensin katsomaan, ja sillä tiellä ollaan, Rainer vahvistaa.

LINJA SÄILYY

Ruokien valmistuksen ja ravintoloiden pyörityksen lisäksi Rainerin kädenjälki on näkynyt myös ravintoloiden menuissa.

– Olemme lokakuussa tavanneet Tampereella jossain hotellissa ja työstäneet yhdessä muutaman päivän seuraavan talven menua, miehet toteavat ja muistuttavat maallikkoa, ettei menu ole sillä valmis, vaan sen jälkeen annoksia on alettu testata ja muokattu tarpeen mukaan.

– Kyllä minäkin maut tunnistan, mutta Rainer on enemmän hifistelijä ja luovempikin, Matti kehuu seuraajaansa ja hänen tuomiaan reseptejä.

– Paistettua kampasimpukkaa, palsternakkapyree ja anjovisvoi. Tämä annos tarttui mukaani, kun työskentelin Michelin-ravintola Georgessa, Rainer antaa näytteen suosikeistaan.

Nyanssit saattavat siis muuttua, mutta suuri linja säilyy lappilaisia raaka-aineita ja maailman makuja yhdistellen.

– Aasialaista metsoa, miehet esittelevät esimerkkinä edellisen talven suosikkiannoksen, jonka nimi sai asiakkaat nauramaankin.

Poronliha on yksi Lapin tunnusomaisimpia raaka-aineita. Se tulee jatkossa Hannukaiseen Utsjoelta.

– Oli hurja tunne, kun ympärillä roukui 8 000 poroa, toimittajan luona käyneet Matti ja Rainer muistelevat.

Lisääkin paikallista raaka-ainetta otettaisiin, mutta toimitusten täytyy toimia ja laadun on oltava hyvää. Siitä päästäänkin yhteen täällä yrittämisen akilleenkantapäähän.

– Tuoretuotteiden ja yrttien kannalta kuljetukset ovat katastrofaalisia. Nousiaisista Kotipellon Puutarhalta tuotteet ehtivät Hongkongiin kahdessa päivässä, tänne kuluu pidempi aika, Rainer huokaa.

Tuo ei kuitenkaan ole este, vaan pieni hidaste, joka pitää vain ottaa huomioon menua laadittaessa.

HALTIAKAMMIN AUKIOLO LAAJENEE

Haltiakammi ja Kivinavetta ovat tilausravintoloita, mutta Rainerilla on halu kokeilla Haltiakammin pitämistä avoinna viikoittain perinteisten joulu- ja uudenvuoden kattausten lisäksi.

– Haltiakammista tulee a la Carte -ravintola, jossa ruoka tehdään avotulella ja jonne voi tulla ilman pöytävaraustakin. Avaamme torstaina joulukuun 8. päivä ja Haltiakammi on auki huhtikuun loppupuolelle torstaina ja perjantaina kello 17–22 sekä lauantaina koko päivän eli kello 12–22. Jouluaaton juhlaillalliselle laitetaan kaksi kattausta yhden sijasta kysynnän takia, Rainer linjaa ja muistuttaa, että heiltä voi tilata edelleen catering-palveluita eli “kokin mökille” ja vetäjän lisäksi myös nettiosoite muuttui.

– Osoite on www.haltiakammi.fi.

“Haltiakammi on A la Carte -ravintola, jossa ruoka tehdään avotulella ja jonne voi tulla ilman pöytävaraustakin.”

YRITTÄJA JO ENNESTÄÄN

Kun Rainer Nyman tarttui Haltiakammin ja Kivinavetan ohjaksiin, ei hän ollut yrittäjänä ensi kertaa, vaan vuokraaja on Rainerin yritys Skafferiet Catering Oy, jonka kautta hän on pyörittänyt jo kesäravintolaa Turussa.

Rainerilla on myös laaja kokemus ulkomailta.

– Lähdin heti armeijan jälkeen töihin Ranskaan Rhonen Alpeille, Rainer aloittaa ja kertoo, miltä tuntui olla kielitaidottomana aamiaiskokkina avotiskillä valmistamassa asiakkaiden ranskaksi tilaamia annoksia.

Opissa se on variksenpoika tuulessa, ja näin kävi Rainerillekin. Kun ovet olivat avautumassa parempaan ravintolaan, hän loukkasi surffatessaan jalkansa, joutui kolmen kuukauden sairauslomalle, ja se tilaisuus meni ohitse.

Talvisten Hannukaisen keikkojen ohessa Rainerin työuralle on kertynyt kuitenkin Ranskan lisäksi kokemuksia monessa muussakin paikassa muun muassa vuonna 2003 vuoden ravintolaksi valitussa Hermanissa, keittiöpäällikkönä Ahvenanmaalla, kesäravintolan pitäjänä Uudessakaupungissa. Hänen puheissaan vilahtelee myös gastronomiaan paremmin perehtyneille tuttuja tekijänimiä, kuten Nicolas Masse ja Markus Arimo.

Töiden lisäksi Rainer on ehtinyt myös opiskella keittiömestariksi, ja jäsenyys Lapin keittiömestareiden ylvääseen joukkoon onkin jo vetämässä.

Monille herää varmaan nyt kysymys, mitä Matti tekee?

– Minun tavarani siirrettiin jo viikko sitten Kurtakkoon. Jatkan täällä taustalla, ja minulle jäi vielä kiinteistöjen huolto, Matti Hirvasoja tuumaa onnellisen oloisena.

Eikä ihme, sillä hän on löytänyt uuden elämänkumppanin Kurtakosta.